Kultur og media i Norge

Hvis man spør nordmenn på gaten hva norsk kultur er, vil de fleste komme med ulike svar. Når vi snakker om kultur kan vi ofte nevne ting som kjente matretter, strikkede ullgensere, bunader, vikingtiden, Henrik Ibsen, stavkirker, brunost og bondegårder. Kultur er noe som er vanskelig å definere, og å sette sammen de to ordene «norsk» og «kultur» vil ha ulik betydning avhengig av hvem du ber definere sammensetningen.

Norske verdier

Når det er snakk om kultur i Norge er det fort norske verdier som blir dratt opp. Vi snakker om hvordan vi skal behandle andre, hvordan vi skal representere oss selv og hvordan det norske samfunnet er bygd opp. For nordmenn flest er det ofte verdier som å ta vare på vår neste, passe på de svake og holde seg ydmyk (les: «Janteloven») som nevnes. Toleranse er ofte en norsk verdi mange er stolte av, selv om kanskje ikke alle er helt enige i dette.

Norsk kultur representert i media

Media påvirker hverdagen vår mer for hver dag som går. Norge er et godt utviklet land med tilgang på medier, TV og internett. Gjennom medier kan vi lett se norsk kultur. TV-serier som Skam er et flott innblikk i norsk populærkultur og har gjentatte ganger blitt priset for å representere ungdomskulturen vår.